În planta de orez se găsesc diferite concentraţii de arsen, care stă la baza arsenicului şi care poate fi nociv pentru oameni, arată un studiu american recent.
Arsenul este un semimetal care există în mod natural în mediul înconjurător, iar expunerea umană prelungită la acest element chimic poate fi nocivă. El se găseşte în special în apele subterane şi, de aceea, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a impus limite ale nivelului acestuia în apa de băut. Mai exact, limita maximă admisă a arsenului în apa potabilă este de 10 micrograme la litru. Preocuparea autorităţilor sanitare internaţionale în ceea ce priveşte expunerea la acest semimetal toxic ar trebui să vizeze şi orezul.
Citeşte şi:
Arsen în apa potabilă din vestul României: concentraţia depăşeşte de 10 ori limita internaţională
Zahărul şi orezul brune, mai bune?
Pune în pericol sănătatea fătului
Un studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Centrul Medical din Dartmouth şi de la Universitatea din Arizona, SUA, a scos la iveală faptul că planta de orez este una dintre plantele cu capacitatea cea mai crescută de a acumula arsen din mediul înconjurător. Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în revista americană „Proceedings of the National Academy of Sciences", a constat în punerea sub observaţie a 229 de femei însărcinate, cunoscut fiind faptul că arsenul poate pune în pericol sănătatea fătului. Voluntarele au fost împărţite în două grupuri: cele care au consumat orez cu două zile înainte de analizele sangvine şi cele care nu au mâncat orez. Rezultatele testelor au indicat un nivel de arsen mai mare în cazul femeilor care au consumat orez: de 5,27 micrograme la litru, comparativ cu celelalte, care aveau o concentraţie a semimetalului de 3,38 micrograme la litru.
Potrivit specialiştilor, nivelurile crescut de arsen la care sunt expuşi feţii pot duce la greutate re