de CRISTINA ANDREEA CATANA GURMANDUL IN BUCATE De ziua lor, copiii au primit o prajitura uriasa si s-au putu juca decorand-o
"Ciresica vinde mere, Ciresel vine si cere, Ciresica nu se-ndura, Ciresel vine si fura, Cate mere a furat Ciresel neobrazat?" Palmele celor trei fetite se lovesc cu rapiditate, rad, se incurca si o iau de la capat. Nu am putut afla cate mere a furat Ciresel, pentru ca pofta de viata a scolaritelor este atat de mare, incat nu le pasa decat de jocul in sine. Dar, la un moment dat, pauza. "Trebuie sa mergem la scoalaâ¦" Coltul buzelor se lasa un pic, dar isi aduc imediat aminte ca este ora de teme si ca nu este chiar atat de complicat. Si ce poate fi complicat dupa ce au ajutat la ornarea unui tort? Ce e drept, au avut si indrumator, dar parca bucuria si candoarea copilariei au avut un aport mai puternic. Tortul, un urias de 7 kilograme, a devenit in scurt timp pamantul care sustinea casute, copaci, floricele, gardulete si chiar si o gainusa. Si-au imaginat o gospodarie de tara, un loc ideal pentru petrecerea unei vacante. Aranjarea figurinelor din ciocolata, realizate de un cofetar profesionist cu o seara in urma, a fost prima etapa a "construirii" curtii. A urmat apoi modelarea florilor din martipan, verde, rosu si albastru. Bucatarul-sef, Joseph Hadad, care pentru o ora s-a transformat in profesor, le-a aratat copiilor tehnica. Apoi, fiecare a incercat sa il imite. Dor, Daniela, Leea si Ishtvar s-au intrecut in realizarea de flori. Nu se mai gandeau la orele de scoala ce urmau, ci doar la felul cum va arata uriasa prajitura la sfarsit. Si la gustul ei.
COMPOZITIE. Si cum ar fi putut sa nu fie buna, cand numai cand te gandesti la compozitie simti cum pofta se instaleaza subit. Pentru blat s-au folosit 30 de oua, un kilogram de faina, doua kilograme de zahar, un litru de apa, 300 ml de coniac Amaretto, 300 g cacao,