Vegetarienii prezintă un risc cu 32% mai mic să se confrunte cu afecţiuni cardiovasculare, spre deosebire de persoanele care mănâncă carne. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford, notează Fox News.
„Cea mai mare parte a diferenţei provine probabil din efectele colesterolului şi ale tensiunii arteriale mai ridicate în general la persoanele care nu sunt vegetariene. Alimentaţia are un rol important în prevenirea bolilor de inimă”, a declarat dr Francesca Crowe, autoarea principală a studiului.
Este cel mai vast studiu desfăşurat vreodată în Marea Britanie care compară incidenţa bolilor cardiovasculare la vegetarieni şi nevegetarieni. Studiul s-a realizat pe aproape 45.000 de voluntari cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani din Anglia şi Scoţia, incluşi în ancheta numită „European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition”.
Dintre aceştia, 34% erau vegetarieni, cifră mare care a permis cercetătorilor să facă estimări mai precise asupra riscurilor cardiovasculare în fiecare din cele două grupe. „Rezultatele arată clar că riscul de a dezvolta boli cardiovasculare este cu circa o treime mai scăzut la vegetarieni faţă de nevegetarieni”, a mai spus profesorul Tim Key, director adjunct al unităţi de epidemiologie a cancerului la Universitatea din Oxford şi co-autor al studiului.
Cercetătorii au luat în considerare mai mulţi factori la calcularea riscului: vârsta, dacă oamenii fumau, cantitatea de alcool consumată, activitatea fizică, nivelul de instruire şi mediul socio-economic. Recrutaţi în anii 1990, participanţii au răspuns la chestionare amănunţite despre starea lor de sănătate şi modul de viaţă.
Vegetarienii prezintă un risc cu 32% mai mic să se confrunte cu afecţiuni cardiovasculare, spre deosebire de persoanele care mănâncă carne. Cel puţin aşa susţin oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxf