Veşti bune pentru cei care preferă să mănânce piperat: ardeiul iute protejează organismul de bolile de inimă. La această concluzie au ajuns oamenii de ştiinţă de la Universitatea Chineză din Hong Kong, care au descoperit că acest condiment conţine o substanţă care protejează funcţia cardiovasculară.
Savanţii au constatat că ardeiul iute ajută la menţinerea în parametri normali a presiunii arterială şi a colesterolului, informează Daily Mail. Analizele de laborator au arătat că ardeiul iute conţine capsaicinoide, substanţe care ar ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare.
„Am analizat toate substaneţele conţinute de ardeiul iute pentru a identifica exact mecanismul prin care acest condiment îmbunătăţeşte funcţia cardiacă”, a declarat dr. Zhen-Yu Chen.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii au monitorizat două grupuri de hamsteri, care aveau un nivel ridicat de colesterol şi care prezentau un risc crescut de a se confrunta cu boli de inimă. Cobailor din prima categorie li s-a introdus în dieta zilnică capsaicinoide, în timp ce grupul secund nu a primit aceste substanţe.
Rezultatele au arătat că hamsterii cărora li s-au administrat capsaicinoide au înregistrat un nivel al colesterolului scăzut, spre deosebire de cei cărora nu li s-a introdus în dietă această substanţă. Oamenii de ştiinţă precizează că ardeiul iute reglează tensiunea arterială, întăreşte inima şi arterele.
Pentru a acumula cantitatea optimă de capsaicină ar trebui să mâncăm zilnic cantităţi mari de ardei iute, însă stomacul nostru ar avea probabil de suferit, spun medicii nutriţionişti. Astfel, ei recomandă ca, pe lângă includerea în dieta zilnică a acestui condiment, să consumăm suplimentele nutritive pe bază de capsaicină.
Experţii mai spun că ardeiul iute nu doar ţine la distanţă bolile de inimă, ci stimulează metabolismului, arde grăsimile şi regle