Tradiţionala "Degustare a cârnaţilor bănăţeni - Worschtkoschtprob", care s-a desfăşurat în acest an la Lugoj, a fost câştigată de Edwin Zaban, care a convins juriul cu ai săi cârnaţi din carne de mistreţ.
Din dorinţa de a merge în cât mai multe zone locuite de nemţi, organizatorii de la ziarul german Banater Zeitung, au decis de anul trecut să iasă din Timişoara. În 2012 s-a defăşurat la Sânnicolaul Mare, în castelul Nako, iar în acest an au ajuns la Lugoj.
Evenimentul găzduit de hotelul Royal s-a dovedit a fi un real succes, primarul Lugojului arătându-şi dorinţa de a face degustarea în fiecare an în oraşul de pe Timiş.
“Noi lugojenii avem o tradiţie de două secole în domeniul măcelăriei, cârneţăriei şi maţelăriei. Sunt domenii foarte vechi. Dorim să păstrăm tradiţia. Aici a existat mereu o concurenţă între cei care au practicat aceste meserii. Breasla măcelarilor din Lugoj a fost înfiinţată în 1921, steagul lor fiind primit de la Regele Ferdinand. În 1913, Lugojul avea 186 de măcelari, iar românii au învăţat meserie de la şvabi şi unguri”, a spus Francisc Boldea, primarul Lugojului.
Câştigătorul din 2013 a “Degustării Cărnaţilor Bănăţeni” a fost desemnat un şvab din Lipova. Edwin Zaban se consideră una dintre puţinele rămăşiţe ale şvabilor care au populat cândva şi Lipova.
“Am crescut cu porcul în curtea casei. Bunicul meu a avut o măcelărie în perioada interbelică. Eu fac cârnaţi doar de plăcere, pentru familie şi prieteni, nu pentru comerţ. Pot să spun că am furat meserie de la bunicul meu”, a spus Edwin Zaban.
Şvabul din Lipova a convins juriul cu un sortiment special de cârnaţi din carne de mistreţ. Zaban spune că de şase ani este şi vânător. “Nu există un secret anume. Este doar plăcerea de face cârnaţi. Las produsele la afumat timp de trei zile”, a mai declarat câştigătorul.