Focuri de tabără, plimbări cu căruţa şi o masă preparată cu ajutorul oaspeţilor sunt activităţi pregătite de gazdele din toată ţara. Fie că au ales Bucovina, Maramureşul, zona Bran-Moeciu sau chiar litoralul Mării Negre, turiştii vor avea parte de Sărbători pe cinste, cu mâncare bio şi distracţii tradiţionale.
Un grup de turişti austrieci a sosit, marţi, în Maramureş, pentru a-şi petrece aici Sărbătorile Pascale. Organizatorul excursiei este Denes Kovacs, un timişorean care trăieşte de 15 ani în Austria şi care se declară îndrăgostit de oamenii şi de tradiţiile din Maramureş.
„E un colţ de rai. Mereu mă trage inima înapoi, în Maramureş. Aici sunt cei mai primitori şi deschişi oameni din câţi am văzut, iar tradiţiile populare sunt autentice şi păstrate din generaţie în generaţie", spune Denes.
El organizează anual excursii în România pentru prieteni din Austria. „Scopul meu este ca, prin aceste incursiuni în România, mai cu seamă în Maramureş, Banat şi Bucovina, să le arăt austriecilor frumuseţile cu care ne putem mândri dincolo de graniţe", susţine timişoreanul.
„pasca de probă"
Turiştii au ajuns la Fereşti, localitate aflată aproape de Sighetu Marmaţiei, marţi seară. Gazdele, oameni gospodari şi bucuroşi de oaspeţi,
şi-au întâmpinat musafirii cu masa-ntinsă şi cu tradiţionala pălincă de prune. Musafirii au programul stabilit pentru întreaga săptămână. „Îi vom duce la Cimitirul Vesel din Săpânţa, la Memorialul Durerii din Sighet, iar în Noaptea Învierii vom merge cu toţii la Bârsana, la mănăstire", plănuieşte Ileana Rednic. Femeia spune că, la fel ca în alţi ani, îi va implica pe musafiri în pregătirile mesei pascale.
Bucătăreasa Maria Rad a frământat aluatul pentru „pasca de probă", cum a denumit-o, împreună cu Denes Kovacs. „La austrieci e altfel de Paşte. Ei nu fac pască, vopsesc doar ouă şi aprin