În România s-a lansat în premieră un proiect, în valoare de peste 20 de milioane de euro, care după trei ani ne va putea oferi suficiente informaţii despre culturile pe care le va mai putea susţine solul românesc.
Dacă proiectul realizat de cercetătorii americani de la Universitatea de Stat din Louisiana şi de colegii lor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj va avea succes, atunci studiul ar putea fi continuat în sudul ţării, prin parteneriatul deja existent cu universitatea de profil din Bucureşti. Oamenii de ştiinţă iau în calcul, între altele, inclusiv faptul că în ultimii 16 ani clima “s-a încins” atât de tare în zona Ardealului încât la Timişoara există deja prima cultură experimentală de kiwi.
Impactul climei asupra agriculturii în Transilvania David Weindorf şi Teodor Rus au în comun pasiunea pentru natură. Alături de ei, două studente de la Louisiana State University AgCenter care îşi fac lucrările de masterat şi, respectiv, doctorat în România vor instala în total 20 de staţii de monitorizare electronică, cu ajutorul cărora vor observa fiecare schimbare din sol şi din atmosferă la fiecare zece secunde în următorii trei ani. Totul face parte dintr-un proiect menit să determine rolul agriculturii în contextul încălzirii globale, mai ales în condiţiile în care eroziunea solului şi riscul de deşertificare reprezintă o ameninţare tot mai mare în zona de sud a Câmpiei Transilvane.
David Weindorf: “Nu avem date de referinţă”
Există schimbări evidente în clima Transilvaniei? David Weindorf: Ar fi foarte greu să spun acest lucru acum. În România nimeni n-a mai măsurat aceste lucruri vreodată. Nu avem date de referinţă. E evident însă că în ultimii ani, iarna e mult mai frig, iar vara e mult mai cald dacă privim la ceea ce se întâmplă direct în câmp. Fermierii simt când să planteze şi