GARGANTUA SI PANTAGRUEL Mancare si iar mancare! Oriunde mergem, orice am face, stomacul cere! Prajiturele, mancaruri condimentate si bine pregatite, peste apetisant, o bautura racoritoare, e cam greu sa rezisti, nu? Noroc ca va mai invitam noi in cate o calatorie! Bineinteles, tot gastronomica!
Haideti, sa nu mai pierdem vremea si sa pornim la drum. Unde? In Scotia. Cu siguranta, aici nici sa vreti nu veti putea rezista, deoarece mancarea este la mare cinste. De toate pentru toti.
BOGATIE. La micul dejun, scotienii se rasfata din plin. Ochiuri cu sunca, sandvisuri, cereale, dulceata si nelipsitul ceai. Sau cafea, dupa preferinta. Ovazul reprezinta un ingredient de baza al acestei bucatarii, folosit din plin intr-un preparat traditional - Porridge - o mancare mai mult sarata decat dulce.
Si dupa un mic dejun asa de copios, ai zice ca nu te mai gandesti prea repede la mancare. Dar nu e si cazul scotienilor! De obicei, acestia iau pranzul spre ora unu. Incep cu ceva usor - o supa de cartofi cu legume si orz, iar la felul doi servesc friptura sau peste, asezonata cu cartofi prajiti, branza si salata.
Pentru persoanele mai comode, un simplu sandvis si o ceasca de ceai sunt mai mult decat suficiente!
SAVOARE. Laverbread-ul reprezinta o alta specialitate a bucatariei scotiene. Pe baza de alge verzi, scotienii o servesc cruda, ca pe o pasta, amestecata cu fructe de mare sau preparata cu sunca, rosii si paine prajita. Scotienii adora mancarurile pe baza de carne si peste. Un astfel de preparat este haggis-ul, cu carne de miel, cartofi, ceapa si mirodenii.
La capitolul peste, acestia stau foarte bine! Au cu ce se lauda! Heringi afumati, fructe de mare, crustacee si binecunoscutul somon scotian sunt la mare cautare.
Si, la asa masa imbelsugata, desertul trebuie sa fie unul pe masura. Clatite in forma triunghiulara, umplute cu bran