Un preparat pe bază de somon nu este niciodată doar atât. Devine o mâncare "inteligentă", un elixir al sănătăţii şi, nu în ultimul rând, are aproape aceleaşi efecte ca ale unei... operaţii estetice. Un aliment complet, pe care nutriţioniştii îl recomandă a fi aşezat în farfurii de cel puţin două ori pe săptămână. UN COCTEIL DE SĂNĂTATE
De vină sunt acizii graşi Omega 3 care pot face minuni, preîntâmpinând problemele cardiace, circulare, neurologice şi oftalmologice. Efectele bătrâneţii se fac simţite mai târziu, amatorii de carne de somon putându-se bucura de o tinereţe prelungită, plină de aventuri şi descoperiri.
De asemenea, carnea este săracă în calorii şi grăsimi saturate, dar bogată în proteine (din această perspectivă, somonul nu trebuie să lipsească din meniul vegetarenilor sau al persoanelor nevoite să urmeze o dietă strictă), este o sursă de seleniu, fosfor, magneziu şi vitamina B. Un aliment medicament... Cu o singură condiţie: peştele să trăiască în sălbăticie, lăsându-l astfel să-şi pună în valoare... inteligenţa.
Somonii se zbenguie atât în apă sărată, cât şi dulce. Odiseea lor începe în râurile vijelioase şi reci din America de Nord, Asia sau Europa. Instinctul le cere să coboare către ocean (Atlantic sau Pacific), o lungă călătorie plină de pericole, de plase de pescuit sau doar animale pofticioase şi înfometate. După explorarea oceanului nemărginit, somonii se întorc în locurile unde au simţit pentru prima dată mângăierea apei. Vor depune icrele şi apoi vor muri.
O altă generaţie de somoni va porni către ocean sau... farfurii. Oamenii de ştiinţă nu pot explica această întoarcere în apele natale. Au pus totul pe seama memoriei, ceea ce ar putea face din acest peşte un adevărat navigator. Oare după ce se orientează?
FERME SUBMARINE
Toţi oamenii vor să fie sănătoşi, tineri şi optimişti până la