CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul conţine grăsimi saturate
Iaurtul este în general un preparat sănătos, care poate fi consumat de toată lumea. Acest lucru nu mai este valabil dacă i se adaugă E-uri şi zahăr.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Produsul conţine grăsimi saturate
Iaurtul este în general un preparat sănătos, care poate fi consumat de toată lumea. Acest lucru nu mai este valabil dacă i se adaugă E-uri şi zahăr.
În reclama de la televizor ni se spune că produsele Napolact sînt "ca odinioară", fiind foarte naturale.
Iaurtul cu vişine nu se încadrează deloc în acest trend, fiind mai mult ca acum, decît ca odinioară. Ingredientele sale sînt: "Lapte pasteurizat la temperatură înaltă, preparat de vişine 15% (conţine: 6,7% fruct în produs finit, zahăr, sirop de glucoză, stabilizatori: caragenan E 407, gumă xanthan E 415, aromă: vişine, colorant: suc de sfeclă roşie E 162, acidifiant: acid citric E 330), lapte praf degresat, culturi lactice secţionate, zahăr, amidon modificat din porumb 0,3% E 1420". 100 de grame de iaurt vă vor aduce 95 kcal/400 kj, "proteine 2,7 g, glucide, total: 15,5 g, d.c. zahăr: 11 g, lipide 2,5 g".
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi ne spune că iaurtul este un produs fermentat obţinut din lapte pasteurizat cu adaos de preparat de vişine, care conţine zahăr, sirop de glucoză, aditivi alimentari E 407, E 415, E 162, E 330, dar şi lapte praf degresat, zahăr, amidon modificat. Această compoziţie face ca produsul să fie dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide adăugate (15,5 g%), din care majoritatea sînt cu index glicemic foarte ridicat (zaharoză, sirop de glucoză), producînd fluctuaţii periculoase ale glicemiei. Din această cauză pancreasul endocrin poate avea de suferit, fiind nevoit să producă într-un timp scurt o cantitate mai mare de insulină. Specialistul ne atra