Fructele mancate inainte de masa contribuie la pierderea in greutate, au constatat doi cercetatori americani. Ordinea felurilor de mancare de pe masa influenteaza modul in care oamenii isi umplu farfuriile, au precizat autorii acestui studiu, citati de dailymail.co.uk.
Brian Wansink si Andrew Hanks, doi cercetatori de la Universitatea Cornell, care au studiat comportamentul oamenilor in timpul unui bufet suedez, au observat ca acestia isi umpleau farfuriile cu primele alimente pe care le vedeau in fata, indiferent care ar fi fost acestea.
Aceasta observatie i-a determinat pe cercetatorii americani sa afirme ca asezarea in fata a unor alimente mai sanatoase, precum fructele si iaurtul, ii incurajeaza pe oameni sa le aleaga pe acestea, in locul alimentelor grase si prajite.
Brian Wansink si Andrew Hanks au efectuat un experiment in timpul caruia persoanelor care au participat la o conferinta li s-a oferit un bufet suedez cu sapte tipuri de alimente pentru micul dejun.
La bufet au fost aduse doua mese separate, situate la 15 metri distanta, cu felurile de mancare aranjate in ordine inversa, fara ca subiectii experimentului sa stie acest lucru. La o masa, au fost oferite, exact in aceasta ordine, omleta cu branza, cartofi prajiti, rulouri cu scortisoara, cereale, iaurt degresat si fructe.
La cealalta masa, ordinea a fost inversata , astfel incat mai intai au fost servite fructele, urmate de iaurt degresat, cereale si asa mai departe.
Cercetatorii au descoperit ca ordinea de prezentare a mancarii a influentat modul in care alimentele au fost alese de participantii la experiment. De exemplu, 86,4% dintre subiecti au ales fructele, daca acestea le-au fost oferite mai intai, dar numai 54,8% au ales fructele de la masa unde acestea erau asezate dupa alte feluri de mancare.
De asemenea, 75,