Consumatorii care vor să afle ce conţine checul “Pescăruşul” vor fi puşi în dificultate de faptul că acesta are două etichete, cu ingrediente diferite. Oricum, dacă ar avea compoziţia specificată de producător, checul ar fi, de fapt, o bezea.
Lista de ingrediente a checului cu cacao, stafide şi arahide “Pescăruş” este neclară pentru cititor. Există o listă compoziţională ştanţată pe ambalaj şi una lipită deasupra. Cele două nu coincid, iar prima nu se potriveşte cu aspectul checului. Având în vedere că primele trei ingrediente în ordinea descrescătoare cantitativ sunt albuşul de ou, gălbenuşul de ou şi apa, produsul ar trebui să fie aproape alb. Uitându-ne la el, ne dăm seama că ingredientele au fost scrise aleator pe etichetă, nerespectând legea etichetării. Aceasta cere ca ingredientele să fie înscrise în ordinea descrescătoare a cantităţii utilizate. Nici textura checului nu ar trebui să fie aceasta. Amestecul de ouă, apă şi zahăr ar trebui să dea un produs cu o textură aproape de cea a bezelelor.
ADITIVI ALIMENTARI
Indiferent de cantităţile în care sunt folosite ingredientele, produsul are aditivi alimentari periculoşi. Fosfatul de natriu, E339, este unul dintre ei. Excesul de fosfor din dietă duce la dezechilibrarea balanţei calciu-fosfor, care duce în timp la apariţia depunerilor anormale de calciu (cioc de papagal), dar şi a osteoporozei. Doza zilnică admisă pentru toate sursele de fosfaţi din alimentaţie este de 70 mg/kg corp. Guma xanthan poate interfera cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale şi are efecte laxative.
Aditivii prezenţi pe eticheta ascunsă au şi ei efecte adverse. Zaharina este considerată cancerigenă, iar propilenglicolul produce stări depresive ale sistemului nervos, fiind neurotoxic şi cardiotoxic. Ambele variante de produs au o densitate foarte mare, peste 400 kcal./100 g, ne spune prof. dr Gheorghe Me