Agricultorii spun cã irigarea culturilor este mult mai scumpa decât acum 20 de ani, pentru cã temperaturile în crestere si procesul de desertificare îi obligã sã irige mult mai des. Solutia: sistemele de irigatii prin picurare, mai economice.
Fermierii încearcã sã mai taie din costuri apelând la tehnologii noi. O astfel de varianta este înlocuirea aspersoarelor cu sistemele de irigare prin picurare care consumã de douã ori mai putinã apã, sistem potrivit mai ales pentru legumiculturã si horticulturã.
In verile secetoase, legumicultorii abia îsi scot cheltuielile, deoarece sunt nevoiti sã irige întreaga perioadã de vegetatie, de cinci luni.
“Dacã în 1990 irigam o datã la 14 zile, acum irigãm o datã la 3-4 zile, perioada de revenire s-a redus drastic. Anul trecut a fost atât de cald cã a trebuit sã renuntãm la sistemul cu aspersoare pentru cã pierderile erau foarte mari. Secase apa în put. Dupã 12 ore trebuia sã revenim cu irigatiile. Asta înseamnã cã, pentru un hectar ai nevoie de 32 Kw/h, adicã vreo 1,5 milioane de lei vechi pe orã numai energia electricã asta ca sã nu mai vorbim de costul apei care costã 270-370 de lei mia de metri cubi dacã o iei din sistemul national. În total este nevoie de vreo trei milioane pe zi pentru un hectar. Dacã ne gândim cã începem irigarea în mai si terminãm în septembrie, asta înseamnã cam 500 de milioane de lei vechi numai irigatiile pentru un hectar de legume. În final, abia dacã ne scoatem costurile”, a declarat George Lazãr, vicepresedinte al Cooperativei Micilor Fermieri Argeseni.
Legumicultorii sustin cã România ar trebui sã renunte la sistemele de irigatii mamut si sã se concentreze pe sisteme individuale flexibile, de irigare prin picurare.
“La sistemul de irigare prin aspersoare costurile sunt de douã ori mai mari decât la cel prin picurare. Prin picurare, la un hectar de teren este nevoie de 15