Pretul fructelor si legumelor din Franta a scazut cu aproape 20% in aceasta vara in raport cu aceeasi perioada a anului trecut, spre nemultumirea producatorilor care anunta pierderi semnificative.
Scaderea preturilor se explica prin faptul ca supermarketurile si magazinele importa fructe din statele vecine, precum Spania si Germania, mult mai ieftine din cauza preturilor scazute de productie. De aceea, pierderile cele mai mari ale fermierilor din Franta vin in principal din vanzari.
"Preturile oferite in supermarketuri nu acopera costurile de productie si ameninta supravietuirea fermierilor", se arata intr-un comunicat al producatorilor. Cele mai mari pierderi au fost inregistrate la preturile pepenilor
(-30%) si al caiselor (-41%).
Potrivit acestora, kilogramul de nectarine, fructele preferate ale francezilor in acest sezon, este vandut cu 1,05 euro, in conditiile in care costul de productie este de 1,35 euro.
Pierderile anuntate de Asociatia Organizatiei Producatorilor (AOP) pentru productia de piersici si nectarine este de 60 de milioane de euro de la inceputul anului, potrivit Le Figaro.
Producatorii francezi au iesit in strada la finele saptamanii trecute si au cerut o mai mare transparenta in stabilirea preturilor in supermarketuri. Ei au blocat accesul in tara al camioanelor care aduceau fructe si legume din Spania, Germania, Maroc sau Brazilia. In timpul protestelor, fermierii au vandut direct din camioane fructe si legume cetatenilor la preturile de baza. Mesajul fermierilor catre francezi a fost "Mancati local".
Actiuni similare sunt asteptate de azi in regiunea estica Rhone-Alps, care include orasul Lyon.
Asteptari de la Guvern
Fermierii au asteptari mari de la guvern pentru remedierea situatiei. O masa rotunda intre agricultori si reprezentantii Ministerului Agriculturii este programata pentru 22 sep