ALIMENTATIE ECHILIBRATA Consumul de carne rosie - de vita, de porc, de vanat, de miel - prezinta avantaje si dezavantaje. Carnea rosie nu este rea, doar ca noi gresim cand o mancam in exces. Este o sursa de proteine, de vitamine si minerale. Aproximativ 15%-20% din aportul caloric zilnic trebuie sa provina din proteine. Pentru a profita de cromul, zincul, seleniul, vitamina B12, vitamina D continute in carnea rosie, trebuie sa avem un regim alimentar echilibrat. O dieta monotona, bazata numai pe carne, sta la originea celor mai diferite afectiuni - de la guta pana la cancerul de colon.
Proteine
Mineralele din carnea rosie amelioreaza fertilitatea masculina, mentin sanatatea sistemului nervos si previn anemia. 30% din doza zilnica recomandata de zinc si seleniu - minerale care apara spermatozoizii de radicalii liberi - pot fi asigurate din carne. Vitamina D impiedica aparitia problemelor osoase la copii si a osteoporozei la adulti. 120 g de carne de vita la gratar ofera aproximativ 15% din necesarul de fier indicat femeilor si 20% din fierul recomandat zilnic barbatilor. Sunt suficiente 200 g carne rosie slaba - pregatita la gratar sau la rotisor - pentru a ne asigura necesarul zilnic de proteine.
Prof. dr. Gh. Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, ne sfatuieste sa mancam carne de doua-trei ori pe saptamana, astfel incat ratia saptamanala sa nu depaseasca 600 g. Cantitatile mari de carne favorizeaza aparitia cancerelor digestive. Riscul de cancer de colon este de trei ori mai ridicat la marii consumatori de carne rosie, deoarece nu contine fibre alimentare, care protejeaza colonul si usureaza digestia.
Grasimi
Carnea rosie este bogata in grasimi saturate si saraca in grasimi mononesaturate si polinesaturate. "Insa are si o grasime buna, descoperita recent - asa-numitul acid linoleic conjugat (CLA). Acesta are un