Cultivate în România sau importate, multe dintre roşiile de pe piaţă sunt tratate cu hormoni de creştere şi cu substanţe chimice. Tomatele pot conţine reziduuri de pesticide, nitriţi şi nitraţi, substanţe ce pot fi periculoase pentru sănătatea consumatorului. MAI CITEŞTE ŞI:
clicksănătate.ro - Câtă carne ar trebui să consumăm?
clicksănătate.ro - Uite dieta care scade colesterolul
Legumele, fără căutare
Terapeutică : Cele şase substanţe miraculoase ale „farmaciei verzi”
Sere europene pentru legumele româneşti
Cum păstrăm la congelator alimentele
Mari cantităţi din roşiile de pe piaţa românească au forme perfecte, dar fără niciun gust. Sunt foarte tari şi rezistă în această stare săptămâni întregi. Sunt roşii obţinute pe bandă rulantă, tratate cu hormoni de creştere, pentru a se dezvolta foarte repede, şi cu substanţe chimice, pentru a fi ferite de dăunători.
„E adevărată vorba lui Dinescu: «Pe roşiile acestea nici musca nu se pune». Atât sunt de proaste“, a spus Ion Toncea,cercetător la Institutul de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea. Unele dintre roşiile importate şi puse la vânzare pentru români sunt ameliorate genetic tocmai cu scopul de a nu se altera foarte repede pe rafturile supermarketurilor.
„Sunt ameliorate cu o genă numită «long shelf life», ceea ce face ca fructul să capete un conţinut celulozic mai mare. De aceea sunt şi atât de tari“, ne-a spus Lucian Stoian, cercetător la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău.
Din acest punct de vedere, el recomandă consumatorilor să cumpere acele tomate care au dimensiuni mai mici. „Cele mai mari sunt şi cele mai proaste“, a zis Lucian Stoian. Cercetătorul a mai spus că putem vorbi despre riscuri asupra sănătăţii umane atunci când roşiile sunt ameliorate cu gene de la bacterii sau de la