Hrana organică a devenit un adevărat trend, în ultima perioadă. La o simplă căutare, pe Google, a termenului „organic food”, motorul de căutare îţi va da nu mai puţin de 37.500.000 de rezultate despre alimentele produse fără aditivi, coloranţi, pesticide, ierbicide sau organisme modificate genetic. Un raport al Agenţiei pentru Standarde Alimentare (FSA), prezentat ieri, vine să răstoarne, însă, miturile potrivit cărora consumul alimentelor organice aduce beneficii nutritive semnificative faţă de cele obişnuite.
Studiul a analizat lucrări ştiinţifice apărute în ultimii 50 de ani despre nivelul de substanţe nutriţionale furnizate de alimentele de tip organic.
Concluziile contrazic ipoteza că a mânca alimente ecologice este mai benefic pentru sănătate şi au stârnit reacţia promoterilor „curentului eco”.
"Există diferenţe minore în conţinutul de nutrienţi găsiţi în alimentele organice şi cele produse în mod conventional, deci este puţin probabil să vorbim de o îmbunătăţire a sănătăţii publice", a declarat doctorul Alan Dangour, unul dintre cei are au contribuit la revizuirea lucărilor.
Peter Melchett, reprezentant al Soil Association - cel mai exigent organism de certificare organică, s-a declarat dezamăgit de concluziile la care au ajuns cercetătorii şi a criticat metoda folosită de echipă. În plus, spune el, studiul a exclus alte "comparaţii dintre alimentele organice şi non-organice" existente deja.
Gill Fine, director al FSA, admite că oamenii aleg alimentele organice din diverse motive, cum ar fi grija faţă de animale sau faţă de mediu şi că acţiunea lor nu are drept scop descurajarea acestei opţiuni.
Raportul a fost finalizat în luna mai a acestui an şi a implicat 31 de instituţii de cercetare.
Sursa: guardian.co.uk