Pentru a elimina concurenţa neloială, gramajul minim al unei pâini este, de ieri, 300 de grame. Chiar dacă preţul nu ar trebui să crească, pâinea e mai scumpă. Sursa: CODRIN PRISECARU
Cu toate că oficial toţi producătorii susţin că oricum ofereau pâine cu o greutate optimă, de ieri parcă pâinea s-a "umflat", spun cumpărătorii. Dar, odată cu noile reglementări, românii riscă să scoată şi mai mulţi bani din buzunar, chiar dacă oficialii asociaţiilor de profil susţin că preţul nu ar trebui să se modifice.
Din 15 septembrie toţi producătorii de pâine sunt obligaţi să ofere consumatorilor doar pâine cu o greutate minimă de 300 de grame.
Reglementarea a fost impusă de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), la propunea producătorilor de produse de pani ficaţie, pentru că românii erau păcăliţi frecvent: în loc de o pâine de 300 de grame, cât ar fi trebuit, cumpărau unele şi cu 90-100 de grame mai mici.
Ordinul ANPC se va aplica doar pâinii normale, nu şi derivatelor, gen chifle, japoneze, batoane.
"Pâinea pare mai umflată. Depinde câte zile o să fie aşa"
Cumpărătorii declară că observă o mică modificare la dimensiunile pâinii. "Sigur îmi pare mai mare. Cred că este o măsură bună, pentru că nimeni nu cântărea franzela în magazin să vedem câte grame are. Nici acum nu o cântăreşte nimeni, însă pare mai umflată. Depinde câte zile o să fie aşa. Minunea la români nu ţine decât trei zile", spune George Rădoi, un bucureştean în vârstă de 64 de ani, care îşi face cumpărăturile în zona Tineretului.
Alţii sunt nemulţumiţi că deja cheltuiesc mai mult pe pâine. "Plăteam 1 leu pe franzelă, de azi plătesc 1,1 lei pe aceeaşi pâine. Nu mi se pare în ordine. Este o creştere mică, dar am înţeles că preţul nu ar trebui să fie majorat. Cu toate acestea, recunosc şi eu că pâinea pare mai mare