Laptele este un aliment complet, deoarece conţine aproape toate componentele esenţiale şi este un element de bază într-o alimentaţie sănătoasă, spun specialiştii.
Laptele conţine apă (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidraţi, micro şi macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 şi B12).
"Laptele este unul dintre rarele alimente, dacă nu singurul, în care să fie prezente toate elementele nutritive de bază, în proporţii optime şi cu biodisponibilitate crescută, putând fi eficient utilizate de organism", spune dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice. Potrivit acesteia, corpul unui adult conţine peste 1kg de calciu, 98% din el fiind depozitat în oase de unde se reînnoieste continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produşilor acizi rezultaţi din metabolism. "Zilnic se consumă 1g de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentaţie. Nutriţioniştii au stabilit că o "porţie" de calciu "valorează" 300mg, în concluzie avem nevoie zilnic de trei porţii de calciu, adică aproape 1 gram", spune Mihaela Bilic,
La rândul său, dr. Şerban Damian, nutriţionist sportiv acreditat CIO, Centrul de nutriţie Superfit, spune că "250 ml de lapte în fiecare zi reprezintă o sursă excelentă de calciu, proteine, fosfor, circa 25% din necesarul zilnic de vitamina D şi alţi nutrienţi de bază. Un pahar de lapte îţi aduce în organism 30% din valoarea zilnică necesară de calciu, un mineral care ajută la construirea şi menţinerea structurii oaselor şi dinţilor şi care joacă un rol important în buna funcţionare a structurilor nervoase şi în contracţiile musculare. În plus, proteinele din lapte au o calitate superioară, ceea ce înseamnă că laptele conţine toţi aminoacizii esenţiali funcţionării normale a organismului".
Alături de le