Foto: Thinkstock Poate dura o veşnicie să o desfaci fără ustensilele potrivite şi fără îndemânarea în a le utiliza. Dar merită efortul, pentru că nuca de cocos întruneşte votul multor nutriţionişti pentru titlul de cel mai sănătos fruct din lume.
Miez, lapte şi apă sunt cele trei „minuni” nutriţionale pe care le oferă nuca de cocos. Toate conţin compuşi ideali pentru o alimentaţie sănătoasă. Cât despre uleiul de nucă de cocos, s-a demonstrat că acesta conţine trigliceride care sunt uşor de metabolizat. Este şi unul dintre motivele pentru care uleiul de nucă de cocos este tot mai întrebuinţat în compoziţia laptelui praf pentru copii sau în dietele pacienţilor internaţi în spitale. În spitalele americane, să fim corect înţeleşi! Iar cercetări având drept subiecţi persoane din state asiatice sau din insulele Pacificului au arătat că dieta bogată în ulei de cocos merge mână-n mână cu scăderea riscului de boli de inimă.
Pe lista calităţilor nucii de cocos se înscriu şi vitaminele mineralele şi nutrienţii pe care îi conţine din abundenţă. Acest fruct conţine 60% din necesarul zilnic de magneziu, 11% din necesarul zilnic de fier, 9% din aportul zilnic necesar de fosfor şi 8% din cel de potasiu.
De asemenea, nuca de cocos este o excelentă sursă de proteine dar şi o armă eficientă împotriva bacteriilor şi a paraziţilor intestinali. Aici intră în joc acodul lauric, un acod gras prezent şi în laptele matern. Consumul de nucă de cocos ajută şi la combaterea balonării, a constipaţiei, a ulcerului şi a altor neplăceri digestive. Este foarte bogată în fibre, rivalizând, din acest punct de vedere, cu grâul şi ovăzul.
Apa de cocos a declanşat, realmente, o isterie în rândul vedetelor americane şi britanice. Conţine o cantitate însemnată de potasiu şi este atât de pură încât serveşte drept hidratant aplicat intravenos în situaţii sau în ţări unde fluidele util