ROMANIA CULINARA "Vinul trebuie inteles. El este o fiinta in stare lichida - se naste, traieste si moare. Pacat ca nu se si inmultesteâ¦!" Stam la aceeasi masa, undeva, la o crama dintre viile Buzaului, iar vorba asta care aminteste de pilda lui Iisus care transformase apa in vin nu mi se pare intamplatoare acum, cand natura toata e beatificata de trecerea marelui ceas al Invierii lui Iisus.
Mihai Salcutan e, in felul lui, un artist al cuvantului. Jurist si scriitor. Si impatimit vorbitor despre vin si bucate. "Vinul vorbeste! Vorbeste prin tine, pentru ca, prin efectele pe care le are asupra sistemului circulator, ajunge in zonele in care activeaza memoria si centrul vorbirii. Te face sa vorbesti, dar cum vorbesti? Un om intelept, care bea cu respect fata de vin, nu va avea niciodata de patimit. Pe altii insa vinul ii face nebuni⦠Baut cu masura, trezeste in om tot ce are mai bun - il face mai tolerant si-i da o doza de intelepciune."
VIN SI BUCATE - BUCATELE VINULUI. Circula o anecdota despre unul care era asa de impatimit sa bea vin, ca orice mancare i-ai fi adus dinainte, el cerea si-o ulcea cu vin. Vrand sa-l lecuiasca, unii i-au pus dinainte un castron mare cu lapte batut. Dar acela zice: "Ei, dragii mei, iaca si bucatele vinului!â¦". Merge vinul la orice mancare? "Mai intai sa nu uitam ca vinul insusi e un aliment complex. Trebuie sa stii insa bine care-i sunt virtutile. Apoi, el trebuie consumat dupa stiinta, in asociere cu mancarea. Inainte de masa bei un pahar cu sampanie sec sau vin sec. Nu e neaparat nevoie sa bei tuica, asa cum se face pe la noi, insa nu e de alungat nici aceasta mostra de intelepciune romaneasca. Niciodata sa nu bei vin sec la carne alba de pasare. La branzeturi sa bei Riesling sau Feteasca Regala. Aducem vin rosu pe masa cand avem carne de porc, de vita ori de vanat, ca-i pune in valoare calitati