REGIM l Glucidele, lipidele şi proteinele, în proporţii adecvate, sunt esenţiale în dietă pentru a asigura necesarul de vitamine, minerale şi apă
Un regim de slăbire trebuie să conţină toate cele trei grupe de nutrienţi: glucide, lipide şi proteine în proporţii adecvate, pentru a asigura necesarul de vitamine, minerale şi apă, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Potrivit specialistului, toate aceste substanţe nutritive trebuie să aibă o valoare calorică inferioară necesarului zilnic al organismului, pentru ca dieta să aibă succes.Astfel, un regim alimentar menit să scadă din masa corporală trebuie să fie hiperproteic, deoarece proteinele calmează pe timp îndelungat foamea, nu cresc glicemia, "deci au un efect slab de protecţie de insulină, iar în cantităţi mari surplusul se transformă greu în grăsime, astfel că 1 gram de proteină are 4 kilocalorii", menţionează dr. Bilic.
O altă condiţie pentru stabilirea unei cure de slăbire este includerea în dietă a glucidelor, pentru că sunt esenţiale pentru metabolismul grăsimilor şi reprezintă singurul suport energetic al creierului, "deci nu trebuie să lipsească din alimentaţie", subliniază medicul nutriţionist.
Lipidele joacă şi ele un rol esenţial atunci când vrem să scăpăm de surplusul de kilograme, deoarece sunt esenţiale pentru absorbţia vitaminelor liposolubile şi pentru sinteza de enzime şi hormoni. "Dieta trebuie să fie bogată în fibre, pentru că legumele au un aport caloric redus, calmează foamea, accelerează tranzitul intestinal lent şi sunt bogate în săruri minerale şi vitamine", completează Mihaela Bilic.
Potrivit nutriţionistului, din punct de vedere practic, regimul de slăbit nu trebuie să conţină o listă de alimente interzise, ci o listă bogată în alimente permise. "Din punct de vedere psihologic, trebuie evitată cântărirea alimentelor şi numărarea kilocaloriilo