După cum spune tot italianul, adevărata mozzarela e cea de bivoliţă. La Rupea există singura fabrică din ţară care produce mozzarela din lapte de bivoliţă, produs într-o fermă din satul Meschendorf. Investiţia e una britanică şi se ridică la circa 2 milioane de euro, iar piaţa de desfacere este în principal în Capitală. Acum, englezii vor să încerce ceva mai neaoş: telemeaua. De bivoliţă, bineînţeles
Fabrica de mozzarela de la Rupea a fost ridicată pe locul unei foste fabrici de ciment. Doi investitori britanici au băgat 2 milioane de euro într-un lucru care părea nebunesc, în urmă cu doi ani: creşterea bivolilor şi procesarea laptelui de bivoliţă. Astfel, la 20 de km de Rupea, în satul Meschendorf, a fost realizată o fermă cu 400 de capete. Laptele produs aici este trimis la Rupea, pentru a fi transformat în gogoloaie fine de mozzarela. „Laptele vine de la fermă. În primul rând, îl testăm ca să ne asigurăm că e ok. Facem testul de încărcare microbiologică, apoi îi testăm PH-ul, adică aciditatea. Verificăm concentraţia de apă din el. Am ales laptele de bivoliţă pentru că e mult mai bun faţă decât cel de vacă. Are un conţinut dublu de grăsimi, dar şi proteinele sunt diferite. Are cu 40% mai puţin colesterol şi 16% mai mult calciu. Spre deosebire de cel de vacă, laptele de bivoliţă poate fi digerat şi de cei care nu pot să consume lapte de vacă”, a declarat Peter Mitchell, managerul companiei Transylvanian Buffalo Products.
A lăsat Emiratele Arabe
pentru priveliştea din Rupea
Englezul Peter Mitchell, creatorul mozzarelei româneşti, şi-a lăsat jobul foarte bine plătit din Emiratele Arabe, pentru a face mare... brânză în România. El a fost de acord să ne facă un tur al fabricii. „Bazele fabricii au fost puse în 1998. Echipamentele au fost instalate acum doi ani şi am început să facem brânză acum un an. Aici depozităm laptele după c