Încurajaţi de comportamentul alimentar al adulţilor, copiii consumă foarte puţine lactate, legume, fructe şi carne slabă. În alimentaţia a 9 din 10 copii de grădiniţă, calciul este sub aportul standard recomandat, mesele acestora fiind compuse mai degrabă din produse nesănătoase. Aproape 93% din copiii din România au fost identificaţi cu deficienţe de calciu şi vitamina D, cauza principală a acestor carenţe fiind alimentaţia defectuoasă, arată studiul MAMM (Măsurarea Aportului de Macro şi Micronutrienţi la copiii preşcolari din România), prezentat ieri de un grup de instituţii şi asociaţii medicale.
Concluziile studiului menit să evalueze carenţele alimentare ale copiilor din mediul urban ar trebui să-i pună serios pe gânduri pe părinţi.
Lactatele, înlocuite cu mezeluri şi dulciuri
Doar 27% din copiii preşcolari beau zilnic lapte, 10% din ei mănâncă iaurturi şi o proporţie egală consumă cel puţin o dată pe zi brânză. Produsele lactate proaspete sunt respinse în proporţie de 77% pentru că “nu îi plac copilului”.
Cifrele sunt alarmante, mai ales că nici alte “alimente sănătoase” nu le fac cu ochiul copiilor de grădiniţă: 70% din ei mănâncă legume şi fructe proaspete doar de 2 – 3 ori pe săptămână. Golul este umplut frecvent de dulciuri – 45% din copii susţin că le mănâncă cel mai des, comparativ cu alte categorii de alimente, sau mezeluri – consumate zilnic de către 23% din copiii preşcolari.
“Până la vârsta de 12 ani, copiii nu ar trebui să pună gura pe mezeluri, indiferent de conţinut şi de modalitatea lor de preparare. Mezelurile conţin fosfaţi care «scot» calciul din organism, din cauză că fosforul împiedică fixarea calciului în oase. Acestea ar trebui să fie alimente interzise pentru copiii atât de mici”, ne-a declarat doctorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alim