GUSTARE ● De astazi vom minca snacks-uri mai sanatoase
Uniunea Europeana (UE) ia masuri drastice in ceea ce priveste siguranta alimentara si interzice tot mai multi aditivi care ne pot maltrata organismul. Ultimul act normativ a fost dat in urma cu citeva zile si ar trebui sa ii puna pe ginduri pe producatori si pe consumatori.
GUSTARE ● De astăzi vom mînca snacks-uri mai sănătoase
Uniunea Europeană (UE) ia măsuri drastice în ceea ce priveşte siguranţa alimentară şi interzice tot mai mulţi aditivi care ne pot maltrata organismul. Ultimul act normativ a fost dat în urmă cu cîteva zile şi ar trebui să îi pună pe gînduri pe producători şi pe consumatori.
Parlamentul European (PE) a dat o lege prin care îi obligă pe producătorii din industria snacksurilor şi a panificaţiei să afişeze pe etichetele produselor cu exactitate ce aditivi conţin acestea, potrivit informaţiilor furnizate de Sistemul rapid de Alertă pentru Produse Alimentare şi Hrană pentru Animale (RASFF). Actul normativ vizează în special şase E-uri: tartrazină (E 102), galbenul de chinolină (E 104), galben portocaliu (E 110), azorubina (E 122), roşul ponceau (E 124) şi roşu allura (E 129). Astfel, producătorii vor trebui să specifice pe alimentele care conţin aceşti aditivi că "pot avea efecte adverse asupra activităţii şi atenţiei copiilor". De asemenea, tot conform noului regulament, galbenul portocaliu (E 110) va trebui utilizat de producători în cantităţi limitate, iar albastrul briliant (E 133) şi roşu allura (E 129) vor fi interzise în snacksuri şi produse de panificaţie pe teritoriul UE.
DATA-LIMITĂ. Companiile producătoare au la dispoziţie 18 luni pentru a se conforma cu noua lege, care va intra în vigoare în statele membre ale UE în cel mult patru săptămîni. Un număr considerabil de companii, printre care Cadbury sau Nestle, deja au dat asigur