O teorie bizară privind obârşia Reginei Mame Elisabeta naşte controverse în rândul britanicilor.
Potrivit Colin Campbell, autoarea cărţii "Regina-mamă: Povestea nespusă a Elisabetei Bowes Lyon", Regina Elisabeta a fost, de fapt, fiica unei bucătărese. Campbell spune că servitoarele erau o "versiune primitivă a mamelor-surogat". Mai mult, autoarea susţine că bucătăreasa e şi mama lui David, fratele mai mic al Reginei Elisabeta.
Potrivit unor fragmente din carte, bucătăreasa, "o franţuzoaică atractivă şi plăcută", pe nume Marguerite Rodiere, este adevărata mamă a Reginei Elisabeta. Curios este faptul că unul dintre prenumele Reginei Mame este chiar Marguerite, un nume de origine franceză.
Data de naştere exactă a reginei a fost mereu un subiect de discuţie. Potrivit cărţii scrise de Campbell, regina s-a născut pe 3 august şi nu o zi mai târziu precum se ştie. De asemenea, încă nu se ştie unde s-a născut aceasta, fiind vehiculate două teorii: într-o ambulanţă londoneză sau în casa familiei sale din Hertfordshire.
Se pare că regele Edward al VIII-lea, cumnatul Reginei Mame, ştia despre originile acesteia. Potrivit cărţii, când a aflat că Elisabeta plănuia împreună cu curtenii lui să-l submineze ca rege şi să-l împiedice să se însoare cu femeia iubită, Edward al VIII-lea şi-a folosit toată influenţa pentru a obţine documentele care confirmau că Elisabeta n-a venit pe lume pe 4 august, ci a fost născută de Marguerite Rodiere pe 3 august, la reşedinţa familiei Bowes-Lyon.
În cartea care va apărea luna viitoare, autoarea susţine că Ceciliei Bowes-Lyon, soţia tatălui Reginei Elisabeta, i s-a interzis de către doctori să mai facă copii. Asta, după cea de-a opta naştere. Totodată, Campbell spune că Cecilia a suferit o cădere nervoasă după ce una dintre fiicele ei, Violet, a murit din cauza unei probleme cardiace, iar acest lucru a