Cu o geanta, ceva toale si apriga pofta de munca, Veronica a apucat drumul sparanghelului. Fabrica de textile din Arad, unde lucrase ani buni, a fost inchisa si demolata, facand loc unui mall. Ajutorul de somaj s-a dus si el. Veronica are ceva experienta in agricultura, a copilarit intr-un sat din Salaj. Ademenita de ispravile unei vecine, umflata in pene si la buzunar dupa un sezon de cules, a plecat si Veronica la munca, pe ogoarele germane. Nevoile sunt mari: rate la masina, traiul de zi cu zi, criza si iarasi criza.
Regele legumelor
Odata cu primavara, a venit si dorul de duca. Romanii au inceput capsuniada, sparangheliada si alte epopei agricole in spatiul unit european. Internetul abunda de oferte de munca sezoniera in strainatate: unele serioase, altele dubioase. Dar Veronica n-are treaba cu Internetul. Ea are cunostinte, la care merge in Germania, are platit si biletul dus-intors cu autocarul, nimic nu o sperie.
Si cursul de schimb euro-leu e foarte avantajos. In trei luni, poate ca va fi si mai bun. Iar atunci, cu banii de sparanghel si alte cele, care s-ar ivi de cules, Veronica a dat lovitura, ratele la masina sunt platite.
Nemtii numesc sparanghelul „leguma regeasca”, au un adevarat cult pentru tulpinile gustoase, fierte 20 de minute in apa cu sare, unt, putin zahar si lamaie, iar apoi servite cu sunca prajita sau piept de pui, cartofi fierti si sos olandez. Timp de doua luni, in mai si iunie, sparanghelul domina piata de legume in Germania.
Se vinde intre 4-7 euro kilogramul, in functie de calitate. Iar calitatea e determinata de marimea, forma si fragezimea legumei.Varful e preferabil sa fie de culoare roz, nu violaceu, iar tulpina cat mai dreapta si fara gauri. Atat la plantat, cat si la scosul din pamant sau sortat, e nevoie de pricepere, rapiditate, concentrare si conditie fizica.
Restauran