Menţine tensiunea arterială în limitele normale. Previne stările depresive şi confuzia mentală. Acestea sînt proprietăţile potasiului oferit de fructe uscate, banane, legume verzi, cartofi noi.
Menţine tensiunea arterială în limitele normale. Previne stările depresive şi confuzia mentală. Acestea sînt proprietăţile potasiului oferit de fructe uscate, banane, legume verzi, cartofi noi.
Organismul unui adult conţine în jur de 160 grame de potasiu. Acest microelement joacă un rol deosebit în funcţionarea sistemului nervos şi în reglarea tensiunii arteriale. Potrivit specialiştilor, necesarul zilnic de potasiu este de 1.500-2.500 mg. Pentru a ne asigura acest necesar trebuie să mîncăm alge marine (2.480 mg potasiu/100 g), caise uscate (1.400 mg), fistic (1.050 mg), stafide (1.000 mg), smochine (970 mg), banane (400 mg), salată verde (360 mg), ciuperci (320 mg), cartofi noi (320 mg), mere (150 mg), pere (150 mg). În cazul dietei sărace în potasiu, apar în primul rînd probleme cu tensiunea arterială, apoi insomnii, stări depresive, nervozitate, confuzie mentală, stări de oboseală prelungită, slăbiciune musculară. Legumele şi fructele crude rezolvă aceste probleme şi contribuie la normalizarea activităţii cardiace şi menţinerea echilibrului apei în organism.
SEMNAL. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne atrage atenţia asupra dietei moderne care este foarte bogată în sodiu, dar săracă în potasiu. “Sodiul şi potasiul sînt microelemente antagoniste, astfel încît excesul de sodiu atrage după sine carenţele de potasiu. Dieta modernă este săracă în fructe şi legume crude, în schimb sînt consumate în exces alimente procesate – mezeluri, brînzeturi topite, care sînt bogate în sodiu”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Specialistul nostru ne dă şi cîteva exemple în acest sens: 100 g salam con