"Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri", a spus oficialul rus, Ghennadi Onişcenko, citat de Realitatea.net. "Nu ar trebui consumat, nici în Rusia, nici în altă parte", a adăugat el, precizând că au fost descoperite ingrediente periculoase în 18 loturi de vin moldovenesc, în perioada 30 iunie - 2 iulie 2010.
"Situaţia este că între 30 iunie şi 2 iulie, în 18 loturi (de vin - n.red.) sau 102.000 de sticle provenind de la trei companii am descoperit ingrediente periculoase, precum dibutilftalat, care nu ar trebui să existe deloc în vin. Acest lucru arată că, în timpul fermentării, vinul a fost ţinut în containere de plastic", a explicat el. "Iar al doilea element este fungicidul metalaxil", al cărui nivel este peste limită, a adăugat oficialul, citat de RIA Novosti.
Dibutilftalat este o substanţă folosită la adezivi şi cerneală, iar metalaxilul este un fungicid folosit împotriva putrezirii rădăcinei.
Rusia, care anterior importa 80% din vinul produs în Republica Moldova, a impus un embargo asupra acestui produs în martie 2006. Interdicţia de import a dat o lovitură grea fostei republici sovietice, mulţi producători de vinuri ajungând în pragul falimentului.
Potrivit Moscovei, această măsură a fost luată după ce testele au arătat prezenţa pesticidelor şi metalelor grele în vinurile moldoveneşti.
În 2007, Rusia a reluat importurile de vin, carne, fructe, tutun şi seminţe de floarea soarelui din Republica Moldova, după o rezolvare a unora din "problemele de calitate", dar a impus standarde stricte. Exporturile au fost reluate integral abia în iulie 2009. Anul trecut, pe piaţa din Rusia au pătruns aproximativ 26,9 milioane de litri de vinuri moldovene.
"Vinul moldovenesc trebuie folosit la vopsit garduri", a spus oficialul rus, Ghennadi Onişcenko, citat de Realitatea.net. "Nu ar trebui consumat, nici în Rusia, nici în altă pa