Romania a fost implicata in nu mai putin de trei scandaluri alimentare intr-o singura luna, ultimul vizand carnea de curcan exportata, insa reprezentantii industriei sustin ca acestea au fost provocate de proasta gestionare a unor situatii de catre Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).
Miercuri dimineata, oficialii autoritatii au anuntat ca, pe sistemul rapid european de alerta, s-a primit o avertizare din partea unui procesator german, care sustinea ca are carne de curcan din Romania in care s-au gasit urme de antibiotice de uz veterinar.
Potrivit Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR), carnea de curcan la care se facea referire a fost exportata la jumatatea anului trecut, iar importul in Germania a fost realizat de un trader, care, ulterior, a vandut-o unui procesator.
Probele in care s-au gasit reziduuri de antibiotice s-au prelevat de la raft, dupa o perioada de sapte luni de la import.
"Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania contesta exactitatea restabilirii trasabilitatii pentru respectiva carne, intrucat, evident, eticheta de la raft purta denumirea procesatorului. Stabilirea originii carnii s-a facut doar prin declaratia procesatorului, fara sa existe eticheta care sa ateste originea carnii", a explicat presedintele UCPR, Ilie Van, intr-un comunicat remis Ziare.com.
UCPR precizeaza ca producatorii de carne de curcan din Romania sunt supusi controalelor permanente din partea ANSVSA, iar, in 2012, in urma acestor analize, nu s-au gasit probe care sa ateste existenta reziduurilor de antibiotice. In Uniunea Europeana, antibioticele sunt permise doar pentru tratamente curative, nu pentru uz sistematic in cresterea pasarilor.
Cu toate acestea, ANSVSA nu a dezvaluit date privind investigatia in cazul carnii de curcan, deoarece ancheta