Din cauza aditivilor conţinuţi, aceste produse sunt cauza a 70% din afecţiuni. Sarea şi E-urile din alimentele industrializate pot fi responsabile pentru apariţia bolilor cardiovasculare, maladiei Alzheimer şi chiar a cancerului.
Un studiu realizat de cercetătorii australieni şi apărut în publicaţia „American Journal of Clinical Nutrition" arată că multe alimente procesate, mai ales sosurile şi produsele din carne, conţin prea multă sare, iar persoanele care le consumă în exces sunt expuse riscului de hipertensiune arterială şi de maladii cardiace.
Citiţi şi:
Intrăm într-o Europă modificată genetic?
Bananele şi perele cresc pericolul apariţiei cariilor
Cercetătorii consideră că alimentele cu cel mai mare nivel de sare sunt cele care conţin peste 500 miligrame de sodiu la 100 grame, iar cele cu nivel mic conţin sub 120 miligrame sodiu la 100 grame.
Atenţie la aditivi!
Un alt pericol pe care îl presupun alimentele procesate asupra sănătăţii este dat de conţinutul de aditivi. În Uniunea Europeană există peste 300 de E-uri, dintre care 50 extrem de periculoase. Cele mai multe se găsesc în mezeluri, băuturi carbogazoase, brânză topită şi în alimentele de tip fast-food.
„După unele date recente, în medie, peste 300.000 de români frecventează zilnic restaurantele fast-food, vânzările având în continuare un puternic trend pozitiv", afirmă profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, autorul cărţii „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?".
Pericolul acestor aditivi asupra sănătăţii este şi mai mare ţinând cont că, prin asocierea alimentelor consumate pe parcursul unei zile, se depăşeşte cu uşurinţă limita permisă a aditivilor. „Alimentaţia nesănătoasă şi stilul de viaţă sedentar sunt cauza a peste 70 la sută din bolile care ne macină astăzi sănătatea", explică prof. dr.