FAST FOOD
SIMONA CHIRIAC
Dezastru in bucatarie: aburi, turnul din Pisa cu vase murdare in chiuveta, firimituri de paine pe jos, miros puternic de tigaie arsa, stropi de sos pe faianta, cativa si pe geam, mixer cu motorul ars si bun de aruncat la gunoi, faina in par, degete lipicioase, nervi, foi rupte din cartea de bucate, telefonul care tocmai atunci s-a gasit sa sune. Imaginea mi se pare stranie de cunoscuta. Cam asa arata bucataria atunci cand incerc din rasputeri sa organizez o zi de nastere.
Nu trebuie sa va mai spun ca uneori ma straduiesc degeaba. Tocmai atunci cand totul trebuie sa fie perfect, nu se poate si pace. Dar cum omul din greseli invata, a sosit timpul sa imi imbunatatesc si eu putin tehnica. Cu o zi inainte, mai nou cu cateva zile inainte, dau fuguta pana la cofetaria din colt si cumpar tot ce imi face cu ochiul. Sunt atat de proaspete si de gustoase, incat de multe ori am putut spune ca le-am preparat chiar eu si nimeni nu s-a prins de minciuna. Cu atat mai bine! Am observat ca, de-a lungul timpului, cele mai apreciate au fost pateurile. Pe langa faptul ca sunt usoare si contin diverse umpluturi (carne, branza, ciuperci, dovleac sau mere), pot fi foarte usor reincalzite in cuptorul cu microunde. Astfel mie imi era foarte simplu sa spun ca de abia le-am scos din cuptor si sunt fierbinti. Sa vezi ce de laude primeam atunci...
Se pare ca pentru existenta pateurilor trebuie sa le multumesc vichingilor. Ei au fost cei care le-au adus pe teritoriul Marii Britanii de astazi, atunci cand au invadat-o. Au devenit atat de populare, incat apar mentionate chiar si in legenda lui Robin Hood, alaturi de paine cu branza, unt si lapte. Nu se poate sa nu amintesc si piesa scrisa de William Shakespeare "Merry Wives of Windsor", in 1600, unde unul dintre personaje spunea: "Vino, avem pateuri calde la cina."
Odinioar