Uniunea Europeană a adoptat, marţi, un cadru legislativ major, care va garanta consumatorilor acces la informaţie de mai bună calitate în privinţa alimentelor şi protecţie mai bună pentru grupurile vulnerabile, precum copiii.
Consumatorii vor fi protejaţi de abuzurile producătorilor care, adesea, promovează pe eticheta unor alimente beneficii pe care acestea nu le oferă. Eurodeputata Daciana Sârbu, membra a Comisiei pentru Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară, a fost reprezentanta grupului S&D în acest dosar, inclusiv în negocierile cu Consiliul, contribuind cu o serie de amendamente relevante ce se regăsesc în textul final al raportului.
“Apreciez, in mod deosebit, faptul ca am reusit sa stabilim prevederi foarte stricte in privinta etichetarii laptelui praf”, a afirmat Daciana Sarbu, pentru care o miza principala a fost problema etichetarii si a promovarii publicitare a formulelor de lapte praf pentru sugari si copiii de varsta mica, si in special problema promovarii agresive a utilizarii laptelui praf in detrimentul alaptarii. In viziunea sa, unul dintre succesele majore obtinute in acest domeniu este si blocarea incercarilor frauduloase de promovare drept hrana sanatoasa a unor produse precum alimentele pentru sportivi, batoanele pentru slabit ori asa-numitul lapte de crestere. Pe parcursul negocierilor, Daciana Sarbu a solicitat ca laptele de crestere sa nu mai fie promovat ca aliment cu proprietati speciale, argumentand ca “nu exista nicio dovada care sa ateste ca acest produs ofera beneficii nutritionale, comparativ cu un regim alimentar normal si echilibrat”.
“Consumatorii au nevoie de informatii clare si precise despre alimente, astfel incat sa poata face alegeri in cunostinta de cauza si sa-si protejeze sanatatea. Studiile demonstreaza tot mai clar ca alimentatia are o legatura directa cu o serie de probleme de sanatate grave