•Proportia cea mai favorabila a cantitatilor de protide, lipide, glucide in ratia alimentara zilnica este de 1: 1: 4 sau 5
Dupa activitatea pe care o desfasoara, fiecare om consuma o cantitate de energie care trebuie compensata. Consumul de energie a organismului se masoara in calorii. Tot in calorii se exprima si energia chimica a hranei, adica acea energie obtinuta de organism prin "arderea" substantelor nutritive si care compenseaza energia consumata. Teoria caloriilor prezinta pentru gospodina un interes deosebit, deoarece ii da posibilitatea de a cunoaste valoarea energetica a alimentelor, precum si numarul de calorii de care are nevoie corpul, astfel ca, stabilind raportul dintre ele, sa stim cat trebuie sa mancam. Este important sa stim si ce sa mancam, nu numai cat. Corpul nu are nevoie numai de alimente cu valoare calorica mare, ci de diversificate care sa cuprinda toate substantele nutritive.
Cu cat se cheltuieste mai multa energie si este nevoie de mai multa caldura, cu atat numarul de calorii din hrana trebuie sa fie mai ridicat. Valoarea calorica a hranei trebuie sa corespunda asadar cheltuielilor energetice ale organismului. Aceasta variaza cu profesia, varsta, conditiile climatologice, starea fiziologica etc. Daca cheltuielile energetice ale organismului depasesc valoarea calorica a hranei primite, corpul slabeste si sanatatea este in pericol. Dimpotriva, daca valoarea calorica a hranei este mai mare decat cheltuielile energetice ale organismului, adica atunci cand alimentatia este exagerata, o parte din hrana se depune ca "rezerva", sub forma de grasime. Daca aceste rezerve devin prea mari, sanatatea omului este, de asemenea, periclitata, favorizand aparitia diverselor boli de nutritie. O alimentatie normala care sa acopere necesitatile organismului, fara a-i aduce nici un prejudiciu, este cea in care valoarea calorica a hran