Pentru a reduce la minimum nivelul de bacterii şi de virusuri pe care le importă în destinaţiile de vacanţă persoanele care călătoresc cu avionul, Uniunea Europeană atrage atenţia cu privire la alimentele pe care le putem aduce cu noi în bagaje.
Un banal mezel adus într-o ţară europeană poate reintroduce pe pământ european maladii eradicate, subliniază „Le Figaro“. De altfel, dacă la controalele de rutină se constată astfel de ilegalităţi, călătorii riscă amenzi usturătoare, atrag atenţia autorităţile europene înaintea marilor vacanţe de vară.
Astfel, este strict interzis să introduci în Uniunea Europeană chiar şi un singur gram de carne (sunt incluse şi mezelurile) sau de produse lactate (lapte, brânză, iaurt etc.). „Găsim, de exemplu, carne afumată provenind din Africa în care muştele şi-au depus ouă şi care ajung pe teritoriu european în bagajele călătorilor şi apoi sunt servite în restaurante“, a explicat pentru „Le Figaro“ Philippe Allonneau, inspector al vămii din aeroportul Orly, Franţa. „Suntem foarte atenţi, în special, la dimensiunea bagajelor, la tipul genţii. Un alt semnal de alarmă care ne atrage atenţia imediat este, bineînţeles, mirosul pestilenţial“, completează el.
Pasagerii care aduc astfel de produse pe teritoriul european riscă amenzi de câteva sute de euro, în funcţie de greutatea mărfii. „Ni s-a întâmplat, de exemplu, ca unele persoane să aducă în Franţa carne de maimuţă, care este extrem de periculoasă, pentru că poate conţine virusul Ebola, responsabil de febra hemoragică“, a precizat Alain Guignard, veterinar al direcţiei de protecţiei populaţiei din Val-de-Marne.
Care sunt pericolele
În general, produsele din carne sau din lapte crud pot aduce în Europa maladii eradicate, cum sunt febra aftoasă (boală infecţioasă de natură virală foarte contagioasă) şi pesta porcină, potrivit lui Loïc Evain, directorul ad