Într-o lume dominată de bărbaţi, fascinantă şi competitivă, oenologul Lorena Deaconu, degustător autorizat şi senior winemaker la Cramele Halewood România, dă măsura talentului şi a muncii în vinuri care desfată simţurile şi dezleagă limba românilor şi a străinilor de pe tot globul
Sunt aproximativ 20 de femei degustător în România, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România (ADOR), dar numai 5 sunt şi vinificatori, doamne cu mână de fier şi simţuri ascuţite, care îşi pun amprenta personală în licorile albe şi roşii, fiind direct şi nemijlocit responsabile pentru succesul vinurilor produse de marile companii în domeniu din România.
Numărul mic al femeilor din acest domeniu, dominat de bărbaţi, este explicabil prin sacrificiile meseriei. Familia trece pe locul doi, copiii cresc departe de mamă, cu bunici sau bone, iar munca este epuizantă şi se desfăşoară în vii, printre butoaie de stejar şi cisterne, dar şi departe de casă, la concursuri şi târguri internaţionale. Un alt sacrificiu, de neconceput pentru majoritatea femeilor, este renunţarea la cochetărie şi artificiile estetice.
Lorena Deaconu nu se parfumează şi nu se machiază niciodată. „Acuitatea senzorială este una dintre cerinţele esenţiale pentru vinificatori şi degustători, iar alterarea simţurilor se produce foarte uşor. Un ruj pe buze va afecta percepţia asupra vinului. Chiar şi faptul că beau un vin din acelaşi pahar din care a gustat o persoană care s-a parfumat îi va influenţa buchetul. Mai întâi, trebuie să separ parfumul şi abia apoi să pot judeca vinul“, explică Lorena Deaconu.
O atenuare a simţurilor aduce excluderea din branşă
Simţurile aproape extraterestre, care detectează nuanţele de stejar, de fructe sau de vanilie dintr-un vin, soiul sau soiurile de struguri din care a fost obţinut, prospeţimea sau vechimea acestuia sunt esenţiale în această meserie