Luarea în greutate în perioada sarcinii este un lucru absolut normal, aceasta ajutând la o naştere fără complicaţii, atât pentru mamă, cât şi pentru copil.
„Încă înainte de a rămâne însărcinate, femeile ar trebui să se pregătească pentru evenimentul care va urma, făcând ordine în alimentaţia zilnică, adoptând obiceiuri culinare sănătoase şi, cel mai important, încercând să aibă greutatea ideală corespunzătoare vârstei lor”, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic, autoarea cărţii „Sănătatea are gust”.
Specialista completează că luarea în greutate pe tot parcursul sarcinii ajută la construirea unor rezerve de grăsime necesare alăptării şi asigurării unui status nutriţional corespunzător noului născut.
„Kilogramele se acumulează într-un mod neregulat pe parcursul sarcinii şi de multe ori ritmul de creştere în greutate este mai important decât câştigul ponderal total. În primul trimestru se pot câştiga 5-10% din numărul total de kilograme – maxim 1,5 kilograme, dar este şi mai bine ca viitoarea mamă să-şi păstreze greutatea iniţială. Ulterior, se pot acumula în medie 450 de grame pe săptămână, un pic mai mult pentru femeile slabe şi mai puţin pentru femeile robuste”, spune medicul.
O femeie de talie medie ar trebui să câştige pe timpul sarcinii între 11 şi 15 kilograme, una slabă până la 20 de kilograme, în timp ce femeile supraponderale ar trebui să ia între 7 şi 10 kilograme.
„O creştere exagerată în kilograme este un semn periculos care poate arăta debutul preeclampsiei, afecţiune manifestată prin edeme şi hipertensiune arterială în ultimele luni de sarcină”, menţionează nutriţionista.
Potrivit nutriţionistei, repartizarea unui suprplus ponderal de 14 kilograme se poate face astfel:
● mărirea volumului sânilor – 1 kilogram,
● volumul de lichide suplimentar – 2 kilograme,
● placenta – 0,7 kilograme,
●