Asociaţia Patronală a Producătorilor de Pălincă naturală din judeţul Sălaj a înregistrat la OSIM „Pălinca de Sălaj“. După aproape un an de demersuri, asociaţia a reuşit să obţină certificatul de înregistrare a mărcii. Astfel, se deschide drumul spre export pentru producătorii din Sălaj.
Asociaţia Patronală a Producătorilor de pălincă naturală din judeţul Sălaj a reuşit, zilele trecute, să înregistreze „Pălinca de Sălaj“ la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM). „Este prima înregistrare la OSIM a băuturii sălăjene“, susţine Grigore Ardelean, preşedintele pălincarilor sălăjeni. Demersul reprezintă, pe de-o parte, o recunoaştere a calităţii băuturii, dar este şi biletul pălincii de Sălaj către pieţele internaţionale. „Având acest certificat, ne putem constitui în antrepozit fiscal. Avem, astfel, dreptul de a îmbutelia pălinca şi de a o pune pe raft, atât în ţară, cât şi în Europe şi în lume“, explică Ardelean.
Pălinca din Sălaj, în expoziţie la Berlin
De altfel, mai multe mostre din licoarea alb – gălbuie au luat chiar săptămâna aceasta drumul străinătăţii, asociaţia din Sălaj participând cu produsul său la Expoziţia Internaţională pentru industria alimentară, agricultură şi horticultură „Săptămâna Verde“, de la Berlin, cel mai mare eveniment de acest gen din Europa.
Băutură – medicament
Producătorii de pălincă din Sălaj spun că băutura lor este un adevărat medicament pentru cei care o consumă. În cantităţi rezonabile, evident. „Ţăranii noştri n-au avut dintotdeauna medicamente. Dar dacă se tăiau, puneau pe rană pălincă şi asta nu se mai infecta. Dacă îi dureau articulaţiile, îşi făceau frecţii cu pălincă, iar dacă aveau probleme de digestie, fie că nu aveau poftă de mâncare, fie că sufereau de diaree, un pahar de pălincă le rezolva problema“, exlică Ardelean beneficiile pălincii consumate în cantităţi mici.