Unele alimente consumate de cei care ţin post îngraşă mai mult decât cele „de dulce“. În general, dieta permisă în această perioadă are un indice glicemic ridicat şi multe calorii. Astfel, până la ieşirea din post putem acumula aproximativ două kilograme.
Renunţând la proteinele şi la grăsimile de origine animală, multe persoane au tendinţa de a mânca mai mult în timpul postului, pentru a-şi potoli foamea, deoarece majoritatea produselor de post sunt mai puţin săţioase. Dar unele alimente de post sunt mai bogate în calorii decât cele „de dulce".
„Postul nu înseamnă doar renunţarea la produsele de origine animală, ci un regim alimentar echilibrat, cu porţii moderate. Unele produse de post de pe rafturile magazinelor pot să conţină şi 300-400 de calorii/100 g", spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Nu mâncaţi porţii prea mari!
Pentru a aduce organismului proteine şi aminoacizi esenţiali şi pe durata postului, specialiştii recomandă consumul zilnic de mazăre, fasole, soia şi de oleaginoase de tipul nucilor, fisticului, alunelor, migdalelor. Datorită bogăţiei în proteine, acestea se apropie ca valoare nutritivă de carne.
În plus, nuciferele mai conţin şi acizi graşi esenţiali Omega 3, necesari bunei funcţionări a creierului, vitamine şi minerale, dintre care cele mai importante sunt potasiul, calciul, fierul şi magneziul.
Cu toate acestea, nu trebuie să mâncăm mai mult de 40-50 g de oleaginoase (un pumn), şi nu mai mult de o porţie de orez sau de cartofi fierţi pe zi, deoarece sunt bogate în calorii.
Ţineţi cont de indicele glicemic
Un alt criteriu de care trebuie să ţinem cont în cadrul dietei de post este indicele glicemic (IG). Acesta reprezintă răspunsul organismului nostru după consumul unor alimente bogate în glucide (carbohidraţi), cum sunt fruc