În China, mâncarea înseamnă din vremuri străvechi viaţă şi sănătate, fiind un simbol al norocului şi al prosperităţii. În ciuda faptului că acest popor a inventat furculiţa, chinezii preferă să mănânce folosindu-se de beţişoare. Motivul este simplu, dar totodată complicat.
Arta culinară chineză este renumită în lume încă din Antichitate. Specialiştii în nutriţie subliniază că de-a lungul timpului, chinezii au învăţat cât de important este ca alimentele să fie privite cu respect!
Cel mai citit articol: UPDATE FOTO. Accident îngrozitor la Huedin: 5 nuntași au murit sub un tir. Imagini șocante de la fața locului
“Principiul chinezesc” al alimentelor este acela potrivit căruia un preparat nu trebuie să se adreseze doar gustului, ci şi simţului vizual şi, mai ales, nu hrana nu trebuie să exceleze cantitativ, porţiile mici, numai bune “de prins” cu beţişoarele fiind secretul în ceea ce priveşte mâncatul sănătos.
Preferă aşa
Medicina chineză şi-a pus amprenta asupra artei culinare, impunând câteva elemente de bază. În ciuda faptului că acest popor a inventat furculiţa, chinezii preferă să mănânce folosindu-se de beţişoare. Deşi pare incredibil, chinezii au inventat furculiţa: cea mai veche furculiţă din lume a fost descoperită în Nordul Chinei şi datează din perioada dinastiei Xia (secolele XXI-XVI î.e.n). Ustensila pentru mâncat era utilizată doar de către clasa conducătoare din China, iar beţişoarele fiind preferatele chinezilor “de rând”.
Deoarece beţişoarele nu pot apuca o cantitate mare de mâncare, şi asigură un bol alimentar redus. Cei care stau la masă servesc din fiecare fel, gustând, încet, din tot ce se află pe masă. Cine vrea să mânânce astfel trebuie să micşoreze porţiile şi să nu nu se grăbească! Rezultatul? Specialiştii explică procesul încetinit de ingerare a mâncării prin posibilitatea creierului de a realiza că stomacul e