Piaţa alimentelor din România a reacţionat prompt după ce BNR a anunţat că inflaţia pentru anul acesta va depăşi nivelul estimat iniţial. În următoarele două-trei luni, preţurile la alimente vor creşte iar, cu o medie de 10-12 la sută, a anunţat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
Sintagma "val de scumpiri" nu este una exagerată în acest caz pentru că majorările anunţate duminică vin în condiţiile în care, de la începutul anului, preţurile la alimentele de bază au crescut deja îngrijorător. Un exemplu îl reprezintă legumele şi fructele, pe care comercianţii le-au vândut cu 10-20 şi chiar 25 la sută mai scump decât anul trecut.
TVA-ul mare, producţia mică
"Produsele din carne se vor scumpi cu 8 la sută şi produsele procesate cu cel mult 12 la sută. Dar ar trebui ca uleiul, zahărul şi pâinea şi lactatele să stagneze, iar preţul la legume şi fructe chiar să scadă pentru că vine perioada caldă", a mai apreciat Sorin Minea pentru Pro TV.
Iar secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, nu prevede preţuri acceptabile la alimente în România următorilor ani. Cauzele identificate de acesta: producţia slabă din ţară, coroborată cu TVA-ul mare, de 25 la sută.
"După părerea mea, ne mai trebuie 4-5 ani până să ajungem să echilibrăm ceea ce înseamnă producţia eficientă în România cu ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană", a precizat Adrian Rădulescu la acelaşi post de televiziune.
"Producţia din România nu acoperă consumul, ceea ce creează un dezechilibru major", a apreciat şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu în cadrul raportului asupra inflaţiei.
Mâncăm o treime din venit
Banca Naţională anunţase deja că România înregistrează a doua cea mai mare creştere de preţuri la alimente din regiune, după Bulgaria. Deşi populaţia nu consumă mai mult decât cea din alte ţări europene - a precizat Mugur Isărescu - ponderea