Muzeul Naţional Cotroceni va găzdui în perioada 16 mai-16 iunie, o inedită expoziţie - "De la meniu la muzică" - ce se doreşte a fi un periplu prin două universuri nu chiar atât de diferite.
Această fericită aducere împreună a muzicii vechi de altădată cu meniurile demne de a fi aşezate pe mese regale, nu va face decât să-i încânte pe cei care vor să trăiască intens nostalgia unui Bucureşti interbelic idilic, rafinat şi impresionant.
MENIURI. I. C. Rogojanu - iniţiatorul "Muzeului Ospeţiei" - a pus la dispoziţia Muzeului Naţional Cotroceni meniuri regale (servite la dejunurile şi dineurile organizate în timpul regilor Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea), meniuri servite la dejunurile şi banchetele la care au participat mari personalităţi ale acelor vremuri (Ion. I.C. Brătianu, Tache Ionescu, Marghiloman, H. Berthlot sau mebri ai familiei regale britanice), însoţite de semnăturile acestora şi pe alocuri chiar de dedicaţiile convivilor. De asemenea, interesante sunt şi meniurile servite în restaurantele de renume din Franţa, precum Maxim's de Paris sau Cochon D'or. "Încercăm să trezim gustul oamenilor, astfel încât să facă legătura dintre un meniu şi artă. În afară de preparatele înscrise, valoroase sunt desenele şi picturile care întregesc meniurile", mărturiseşte I.C. Rogojanu. Partiturile vechi româneşti întregesc o seară la palat. Ele sunt piese deosebite, adevărate litografii, ce readuc la viaţă cântecele de altădată. "Hora Bucureştenilor", "Sârba Popilor", "Valurile Dunării" sau celebrele partituri ale lui Tănase.
RECONSTITUIRE. Iar pentru că istoria trebuie nu doar trăită, ci şi "gustată", organizatorii expoziţiei au pregătit o demonstraţie culinară. Pe masa mare, aşezată la fel ca la începuturile secolului al XX-lea (conform cu fotografiile din acea epocă), cu servicii şi tacâmuri care fac parte din colecţiile Muzeulu