Foto: Veronica Bectaş / Jurnalul Naţional După oboseala unui an întreg de muncă şi probleme de tot felul, orice om are dreptul la relaxare, la visare, la un moment în care să fie tratat cu tot respectul. Pentru asta este nevoie să poţi evada şi să găseşti un loc unde să beneficiezi de toate acestea. Există un asemenea loc. Undeva, într-o zonă mirifică, în localitatea Sărata Monteoru, unde minuni de pensiuni sunt la discreţia şi cerinţele tale. Dintre toate, se distinge una mai retrasă sub poalele pădurii. Casa cu Tei este pensiunea la care te poţi simţi minunat, unde poţi mânca tot felul de preparate din reţete originale, atât româneşti, cât şi ale etniilor din zonă. La Casa cu Tei, într-o atmosferă romantică, te poţi delecta cu tocăniţă buzoiană, cu babic făcut în propria bucătărie, zacuscă de ghebe, de vinete cu ţelină sau numai de vinete, musai cârnaţii de pleşcoi, preparate ale bucătăriei sârbeşti, specialitatea dnei Poliana Partal, cum ar fi supa gurban, din berbecuţ cu legume, plăcintă tucmănic, toate stimulate de ţuica şi de vinul zonei.
Gurban sau supă sârbească de berbecuţ
Ingrediente: 2 kg carne de berbecuţ, 4 cepe, 4 ardei graşi, 3 ţeline, 3 rădăcini de păstârnac şi de pătrunjel, 4 morcovi, 4 cartofi, 3 ramuri verzi de ţelină, 2 legături de pătrunjel verde, piper şi sare.
Preparare: Se alege carne de la pulpă, cu os şi se porţionează în bucăţi potrivite. Se spală şi se pune la fiert într-o oală mare, cu un praf de sare. Se fierbe o oră, timp în care se ia mereu spuma. Se adaugă legumele astfel: ceapa se taie în sferturi, ţelina şi ardeii se taie cubuleţe. Morcovii, păstârnacul şi pătrunjelul se taie rondele mai mari, cartofii se taie cubuleţe mai mari. Se fierbe totul până când se pătrunde bine şi se ia spuma când este nevoie, se drege de sare şi piper, se adaugă verdeaţa şi se serveşte caldă cu ardei iute proaspăt sau murat în