CE BEM, CE MĂNCĂM
Dintr-un litru de nectar Arovit acumulăm o cincime din caloriile zilnice necesare. Pe eticheta produsului scrie insă că este dietetic. Din păcate, nu este singurul inscris inşelător.Â
CE BEM, CE MĂNCĂM
Dintr-un litru de nectar Arovit acumulăm o cincime din caloriile zilnice necesare. Pe eticheta produsului scrie insă că este dietetic. Din păcate, nu este singurul inscris inşelător. Â
De la 1 iulie 2007, un produs alimentar trebuie să indeplinească condiţii clare pentru a putea avea inscripţionat pe etichetă denumirea de "dietetic". Arovit, nectar de măr şi de portocală, se autodeclară dietetic, dar nu ştim de ce. In compoziţia lui intră: "apă, pulpă măr 35%, pulpă portocale 15%, indulcitori: sirop de glucoză-fructoză, zaharină E 954, acesulfam de potasiu E 950, ciclamat de sodiu E 952, aromă naturală de portocale, antioxidant: acid ascorbic E 300, acidifiant: acid citric E 330". Valoarea calorică este de 23,2 Kcal/100 g, avănd 5,390 g glucide, 0,230 g proteine, 0,015 g lipide, "subst. sol. 5,5% g. Refr şi fruct minim 50 g/100 g".
ANALIZĂ. Nectarul Arovit este un produs pe bază de pulpă de măr şi portocale cu adaos de zaharuri calorigene - sirop de glucoză-fructoză şi edulcoranţi acalorigeni nesănătoşi (acesulfam de potasiu, zaharină şi ciclamat de sodiu). Produsul este pasteurizat, ceea ce a condus la inactivarea vitaminelor, enzimelor şi a altor substanţe biologic active, scăzănd valoarea biologică a produsului. Amestecul de glucoză-fructoză adăugat in produs poate fi de fapt fie o zaharoză hidrolizată, fie o fructoză izomerizată, ne explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Amestecul este, de fapt, compus din cele două oze ale zahărului, fiind echivalent cu zaharoza din punct de vedere calorigen, deşi pe etichetă se spune că nu are zahăr adăugat. De asemenea, nu inţelegem de ce produ