Autorităţile sanitar-veterinare vor să dea o alertă rapidă în cazul brânzei din Piaţa Astra. Analizele realizate de reprezentanţii DSVSA au scos la iveală faptul că brânza de telemea a provocat infecţia alimentară de la Tărlungeni.
Specialiştii infirmă ipoteza unei toxiinfecţii alimentare în cazul celor peste 50 de copii intoxicaţi după ce au consumat mâncare de la o firmă de catering şi de la un restaurant din Tărlungeni.
„Testele au indicat depăşiri la nivel de stafilococ în cazul brânzei telemea consumată de copii. Concluzia este că singurul aliment care a produs acel incident alimentar este brânza telemea. Nu putem vorbi despre o toxiinfecţie alimentară, ci despre o infecţie alimentară", a spus dr. Dorin Enache, directorul DSVSA Braşov.
În cazul hotelului Perla Ciucaşului, din Tărlungeni, specialiştii au intervenit imediat şi au prelevat probe din mâncarea consumată de copii. Rezultatele testelor preliminare au indicat, în primă fază, că şunca şi brânza au fost alimentele care le-au pus micuţilor viaţa în pericol.
În urma testelor elaborate, a rezultat că doar brânza telemea consumată la hotel prezenta un stafilococ. Soţia primarului din Tărlungeni, care deţine hotelul unde au fost cazaţi copiii, va primi o amendă cuprinsă între 600 de lei şi 1.200 de lei de la DSVSA.
Managerii hotelului au declarat că au cumpărat brânza pe care le-au servit-o copiilor din Piaţa Astra. Reprezentanţii DSVSA au mers imediat în control acolo şi au prelevat probe de brânză de la 12 producători. Şase dintre ele au prezentat stafilococi. „Producătorii de brânză cu probleme vor trebui să se pună în regulă şi ne gândim să dăm şi o alertă rapidă în acest caz", a declarat dr. Enache.
Cazul Memo, curat
În ceea ce priveşte firma de catering, specialiştii nu au descoperit nimic în neregulă la mâncarea consumată aici. „Am prelevat probe din orez, piure,