Unele extracte din boabele de struguri distrug bacteriile dentare care duc la apariţia cariilor, susţin cercetătorii americani. Cele mai puternice substanţe se găsesc în coaja boabelor de struguri şi în seminţe. Strugurii roşii, folosiţi la Pinot Noir sau Cabernet, sunt cei mai bogaţi în aceste substanţe.
Interesant este că ele au fost descoperite în tescovină, rezultată după ce strugurii sunt zdrobiţi în procesul de obţinere a vinului. Rezultatele au arătat că extractele din tescovină pot distruge în proporţie de 85 la sută bacteriile dentare, însă acest efect este garantat pentru o perioadă limitată de timp.
Cercetătorii spun că acest lucru nu trebuie să îndemne la consumul de vin, deoarece, o dată ajunse în sticlă, substanţele respective nu îşi mai păstrează calităţile menţionate. Ei se gândesc la o modalitate de izolare şi conservare a extractelor respective, utile şi pentru reducerea acidităţii din cavitatea bucală. Mai mult, procesul industrial de extragere a acestor substanţe este unul ecologic şi economic, iar tescovina nu mai ajunge doar hrană pentru animale, ci este folosită într-un scop estetic şi medical. (E.H.)
Unele extracte din boabele de struguri distrug bacteriile dentare care duc la apariţia cariilor, susţin cercetătorii americani. Cele mai puternice substanţe se găsesc în coaja boabelor de struguri şi în seminţe. Strugurii roşii, folosiţi la Pinot Noir sau Cabernet, sunt cei mai bogaţi în aceste substanţe.
Interesant este că ele au fost descoperite în tescovină, rezultată după ce strugurii sunt zdrobiţi în procesul de obţinere a vinului. Rezultatele au arătat că extractele din tescovină pot distruge în proporţie de 85 la sută bacteriile dentare, însă acest efect este garantat pentru o perioadă limitată de timp.
Cercetătorii spun că acest lucru nu trebuie să îndemne la consumul de vin, deoarece, o dată ajunse în sticlă,