Mulţi gospodari taie în ziua de Ignat porcul, însă, în alte gospodării pregătirile pentru masa de Crăciun au început şi mai devreme
Foto: BIO. La ţară, oamenii sacrifică godacul aşa cum o făceau şi bunicii lor, iar când totul e pregătit, gospodinele îşi suflecă mânecile pentru prepararea cârnaţilor, a caltaboşilor şi a tobei… toate bio
În familia Mihălcioi, din satul turistic Şirnea, încă de la primele ore ale dimineţii era agitaţie în curte. La sacrificarea a doi porci din gospodărie au venit să dea o mână de ajutor şi domnul Gigi şi domnul Nelu. Nu a bătut vântul, aşa că vremea a fost numai bună de muncă.
După ce au fost sacrificaţi, porcii au fost pârliţi în foc de paie. „După ce-i terminăm de pârlit, îi punem la spălat, îi radem bine, curăţaţi şi apoi urmează tranşatul. Atunci luăm şi pentru analize, să vedem dacă are sau nu trichineloză”, ne explică oamenii.
O dată tranşat porcul, intră în scenă gospodinele. „Acum luăm carnea pentru pomana porcului. Aşa e tradiţia. Oamenii mai şi mănâncă, nu doar muncesc. După ce luăm carnea pentru pomana porcului, pregătim separate pentru cârnaţi, pentru tobă, pentru caltaboşi”, spune Elena Mihălcioi.
Sacrificarea şi pregătirea porcului se fac şi acum ca pe vremuri. Bărbaţii au o misiune mai grea, iar doamnele au nevoie şi de imaginaţie, pentru a putea găti cele mai delicioase preparate din carne de porc. Şi ca să nu-i prindă noaptea toţi au muncit cot la cot, iar rezultatele se vor vedea în ziua de Crăciun, atunci când îşi vor putea impresiona rudele şi prietenii cu produse bio, pregătite după reţete din bunici.
E mult de muncă, însă merită. „Viaţa e foarte frumoasă la oraş, dar la ţară e şi mai frumoasă dacă-ţi place să munceşti, altfel faci nani, te pui în pat şi dormi dacă nu munceşti”, sintetizează femeia.
Elena Mihălcioi a revenit la ţară, împreună cu soţul, însă