Printre alimentele care sunt destinate persoanelor defavorizate, din fondul de rezervă al Uniunii Europene, se numără în acest an și mierea de albine, mai exact 300 de grame de persoană. Însă, în ultimele zile a ieșit la iveală faptul că 90% din întreaga cantitate de miere care urma să ajungă pe mesele sărmanilor din România este falsificată, potrivit rezultatelor analizelor de laborator, realizate în urma unui reportaj realizat de Știrile Pro Tv. Așa-zisa miere era de fapt un sirop de glucoză industrială și conținea substanțe cancerigene. Toată mierea a fost retrasă, urmând ca aceasta să fie înlocuită cu miere naturală cumpărată de la producătorii români.
La centrul de distribuție al alimentelor comunitare din Focșani nu a ajuns încă mierea. ”Nu am primit mierea până acum. Din câte am înțeles de la Consiliul Județean, s-ar fi schimbat furnizorul, iar mierea urmează să ajungă și la noi. În rest, am primit toate produsele, mai puțin mierea. 70% dintre beneficiari au intrat deja în posesia alimentelor, adică 4.900 de persoane. 2.300 de oameni mai au de luat aceste alimente”, ne-a declarat Angela Lungu, șef serviciu la Cantina de Ajutor Social din subordinea Primăriei Focșani.
Dacă în primele zile în care a început acordarea ajutoarelor europene oamenii s-au îmbulzit pe viață și pe moarte să își ridice ajutoarele, stând de noaptea la cozi, în prezent, circa două-trei persoane vin zilnic la depozitul de pe strada Ana Ipătescu - atelierul Liceului Agricol, vizavi de Şcoala de şoferi Scorpion.
Prin Programul PEAD al Uniunii Europene, anul acesta sunt distribuite în Focșani 9 produse: făină (15 kg/persoană), paste făinoase (600 gr/persoană), mălai (8,5 kg/persoană), ulei (5,2 litri/persoană), roşii în suc propriu (1 kg/persoană), zacuscă (500 gr/persoană), miere de albine (300 gr/persoană), conservă carne porc (350 gr/persoană) şi zahăr (2,7 kg