Nu doar alegerile alimentare pe care le faci, ci şi modul de preparare şi de păstrare a hranei contribuie la prevenirea şi chiar la stoparea evoluţiei unor afecţiuni cardiovasculare.
România se află pe unul dintre primele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de afecţiuni cardiovasculare, arată o statistică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Iar alimentaţia dezechilibrată, bogată în calorii şi în grăsimi saturate, alături de alţi factori nocivi precum sedentarismul, fumatul, stresul şi consumul de alcool joacă un rol determinant în apariţia bolilor de inimă.
În aceste condiţii, specialiştii susţin că numărul persoanelor afectate de astfel de probleme ar putea fi redus la jumătate prin simpla modificare a stilului de viaţă care implică, desigur, şi adoptarea unui mod corect de alimentaţie.
Mese regulate, sărace în grăsimi şi sare
Din lipsă de timp, obişnuieşti să iei o singură masă pe zi, de obicei cina, iar mâncarea ta preferată este friptura cu cartofi prăjiţi şi, eventual, o prăjitură la desert? Ei bine, aceasta este una dintre marile greşeli de alimentaţie, foarte frecvent întâlnită, şi care duce în timp la apariţia obezităţii, la creşterea nivelului de colesterol şi a tensiunii arteriale şi, în final, la boli cardiovasculare.
Pentru a te hrăni sănătos, încearcă să iei trei mese principale pe zi şi două gustări şi ţine cont de faptul că este indicat să mănânci cel puţin cinci porţii de fructe şi de legume zilnic. Evită pe cât posibil prăjelile, dulciurile concentrate, grăsimile animale şi sarea. Alege în schimb să consumi cât mai mult peşte, lapte degresat, ficat, fructe şi legume proaspete, cereale integrale şi verdeţuri.
Prepară alimentele la abur sau prin frigere
Pentru a păstra o proporţie cât mai mare din nutrienţii şi din vitaminele conţinute de alimente, este indicat să le