Bugetul liceului este rotunjit anual cu câteva zeci de mii de lei, bani proveniţi din vânzarea cornurilor şi plăcintelor preparate de elevii practicanţi. Profiturile vor creşte considerabil odată cu inaugurarea hotelului, ce se doreşte a fi o bază de practică pentru instruirea elevilor de la profilul „Alimentaţie Publică şi Turism".
Pe timp de criză, conducerea Liceului Economic din Focşani a găsit o metodă inedită de rotunjire a bugetului: vânzarea produselor de patiserie preparate, în timpul orelor de practică, de către elevii de la profilul „Alimentaţie Publică şi Turism". Afacerea merge ca pe roate, mai ales că punctul de desfacere este chiar în interiorul unităţii şcolare, iar plăcintele şi cornurile sunt foarte proaspete şi la în preţ accesibil: un leu bucata.
„Sunt opt clase pe acest profil, iar practica este făcută încă din primul an de liceu. Avem utilaje de ultimă generaţie, de la cuptor, până la malaxor şi dospitor, astfel încât calitatea producţiei să fie deosebită. Este o modalitate de autofinanţare şi chiar dacă o bună parte din bani se duce pe materia primă, ne mai rămâne şi nouă un profit de câteva milioane pe lună, bani care sunt investiţi pentru dotarea liceului şi în materiale didactice", declară Radu Ştefan, directorul Liceului Economic „Mihail Kogălniceanu".
Activitatea elevilor practicanţi este atent supravegheată de către maistrul Rica Dogaru, cea care îi iniţiază în tainele domeniului gastronomic.
„Elevii sunt foarte interesaţi, le place ceea ce fac şi în acelaşi timp parcurg şi programa şcolară. Partea teoretică se face prin proiecte şi referate, iar la orele de practică învaţă să facă diferite preparate culinare, de la gustări şi ciorbe, până la prăjituri şi produse de patiserie", declară Rica Dogaru.
Vor să fie bucătari şi ospătari
Majoritatea elevilor care au optat pentru specializarea